Loonkloof
Vorige

1 van 126

Volgende
Volgend artikel:

Wat bepaalt jouw verdiende loon?

Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot...

Loonkloof man vrouw
Artificiële intelligentie maakt steeds vaker deel uit van ons leven. Ook bij het matchen van werkzoekenden met vacatures kan het zeker een meerwaarde betekenen. Toch rekenen we voorlopig best nog niet blindelings op de uitkomst van deze technologie want naast de vele voordelen… zijn er ook een aantal nadelen.

De matchmaker heeft altijd gelijk… of niet?

Slimme software zoals AI kan de perfecte kandidaat matchen met de perfecte jobaanbieding. Of zo lijkt het toch. Om dit te verifiëren deed de Nederlandse Nationale Vacaturebank een onderzoek naar het matchen van cv’s en vacatures met kunstmatige intelligentie. Uit de resultaten blijkt dat AI op zich wel een betrouwbare tool is… maar toch niet zo feilloos als verwacht.

1. Man versus vrouw

Om de juiste match te bepalen, doet AI beroep op de aanwezige data in het matchingsysteem. Zo blijkt dat het aan de hand van het taalgebruik in het cv kan herkennen of een cv dan wel van een man of van een vrouw afkomstig is.

Concreet: woorden zoals “winnaarsmentaliteit”, “resultaatgericht” en “geen 9-to-5 mentaliteit” komen vooral voor in cv’s van mannen. Termen zoals “communicatief” en “teamplayer” vind je dan weer makkelijker terug in cv’s van vrouwen. Deze herkenning zorgt ervoor dat cv’s worden gematcht met vacatures waarin dezelfde woorden gebruikt worden.

Op zich geen probleem ware het niet dat in goedbetaalde vacatures vooral “mannelijke” termen gebruikt worden en minder “vrouwelijke”. Gevolg: mannen worden vooral gematcht met goedbetaalde jobs.

2. Patroonherkenning

Artificiële intelligentie volgt algoritmes en herkent zo bepaalde patronen. Niet onlogisch aangezien “machine learning” de basis vormt van AI. Dit heeft wel als gevolg dat er tijdens het matchen geen rekening gehouden wordt met maatschappelijke waarden en normen.

Aangezien in sommige sectoren de man-vrouwverhouding niet in evenwicht is, zal AI die ongelijkheid dus niet oplossen maar in bepaalde gevallen zelfs vergroten.

Lees ook: Mannen en vrouwen gelijk op de arbeidsmarkt?

3. Grotere loonkloof

De loonkloof tussen man en vrouw is helaas nog altijd een feit, al wordt het verschil steeds kleiner. Momenteel is de loonkloof in België 5,3%, wat in de praktijk betekent dat vrouwen gemiddeld 5,3% minder loon verdienen dan mannen voor dezelfde jobfunctie.

Ter vergelijking: wat de loonkloof betreft doet België het op zich nog niet zo slecht, zeker als je vergelijkt met landen zoals Duitsland (18,3%) en Letland (22,3%). Luxemburg heeft met 0,7% dan weer de kleinste loonkloof in Europa.

De “machine learning” van AI heeft wel degelijk gevolgen voor onze loonkloof: door vrouwen aan de hand van het taalgebruik in hun cv te koppelen aan minder goed betaalde vacatures zal die ongelijkheid alleen maar in stand gehouden worden of zelfs vergroten.

Extra: Loonkloof in België bedraagt 624 euro

Nog wat werk aan de winkel

Artificiële intelligentie kan op zich zeker een grote meerwaarde betekenen bij het zoeken naar de juiste job. Toch mogen we het menselijke aspect niet uit het oog verliezen. Om AI zo optimaal mogelijk te implementeren in de vacaturemarkt zullen er toch eerst nog wat kinderziektes aangepakt moeten worden.

Kortom: werk aan de winkel voor de ontwikkelaars van die slimme software.

Interesse in een job in AI? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Mijn Jobat banner

(fd)

23 december 2022
Anderen bekeken ook